Zie ook: airco tips

Een auto met airconditioning is comfortabel. In de zomer houdt de airconditioning uw auto lekker koel, en in de winter voorkomt deze het beslaan van uw autoramen.

Wilt u optimaal gebruik maken van de airco, let dan op het volgende:

Tip 1: Bewust gebruik
Gebruik de airconditioning alleen als het écht nodig is.

Tip 2: Deuren of ramen open
Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek met de auto eerst de deuren open. Hierdoor kan de meeste warmte uit de auto ontsnappen, hierdoor wordt de auto sneller koel. U kan ook even kort met de ramen open rijden. Schakel de airco alleen in wanneer de auto niet koel genoeg wordt; hierdoor vermindert u het energiegebruik. Het is belangrijk om de ramen te sluiten bij het inschakelen van de airconditioning, een airconditioning heeft namelijk alleen effect als de ramen gesloten zijn.

Tip 3: Niet te koud
Zet de temperatuurinstelling van de airconditioning niet te laag en zet de ventilator niet te hard. Het temperatuurverschil tussen binnen en buiten wordt anders te groot, en een te koude airconditioning geeft ijskoude luchtstromen, wat niet erg prettig aanvoelt.

Tip 4: Gebruik bij regen of in de winter
Schakel de airconditioning van uw auto ook kort in bij beslagen ramen, hierdoor wordt het vocht uit de auto gehaald. Zijn de ramen droog, schakel de airconditioning dan uit. De ventilator is in dat geval meestal voldoende om de ramen onbeslagen te houden.

Tip 5: Regelmatig aanzetten
Zet de airconditioning van uw auto minimaal één maal per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen, dure reparaties en schade aan het milieu.

Tip 6: Airconditioning uitschakelen voor aankomst
Schakel de airconditioning circa 10 minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie, hiermee wordt de kans op schimmel en dús onaangename geuren beperkt.

Tip 7: Zware belasting
Airconditionings verbruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (bijvoorbeeld door een caravan of bergbeklimming), zet de airconditioning dan uit. Het vermogen is dan al hard genoeg nodig.

Tip 8: Schone airco
Ruikt uw airconditioning toch onaangenaam, dan is deze waarschijnlijk beschimmeld. In dat geval kunt u uw airconditioning het beste laten reinigen door uw garage.

Tip 9: Voorkom verstopping
Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

Tip 10: Instructieboekje
Lees aandachtig het instructie-boekje van de airconditioning van uw auto voor het juiste gebruik en onderhoud.

Tip 11: Periodieke controles
Neem het onderhoud van de airconditioning van uw auto en de tussentijdse controles op in de periodieke onderhoudsbeurten; laat de airconditioning in ieder geval één keer per jaar controleren. Klik hier voor de prijzen.

Plasje onder uw auto !!??
Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder auto’s die beschikken over een airconditioning. Dit is condenswater afkomstig van de airconditioning en dit is een normaal verschijnsel.

Geef een reactie